Începând de ieri, 5 octombrie, până pe 11 noiembrie, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Baia Mare găzduieşte o expoziţie inedită, intitulată „Rituri funerare în lumea celtică“.
Exponatele au fost etalate într-un mod original, respectiv a fost reconstituit un rug funerar, cu manechine îmbrăcate în haine din epoca respectivă. „Ne-am gândit să facem o expoziţie non-formală. Nu am apelat la clasicele vitrine pline de exponate ci am decis să reconstituim efectiv un rug funerar celtic“, a precizat Marius Ardeleanu, arheolog.
Pentru prima dată, exponatele descoperite în urmă cu 40 de ani la Ciumeşti şi Pişcolt, în judeţul Satu Mare au fost reunite în totalitate. „O parte dintre originale sunt la muzeul din Satu Mare, o parte la Baia Mare şi o parte la Bucureşti“, a subliniat Ardeleanu.
Vedeta expoziţiei este coiful de la Ciumeşti care este unic în lume. „Este unic în lume pentru că are o pasăre. Restul coifurilor descoperite din epoca respectivă au fie coarne, fie aripi. Aici este expusă o replică realizată de un meşter local şi care costă între 3.500 şi 5.000 de euro“, a precizat Ardeleanu.
CLICK PE POZE PENTRU GALERIE FOTO
Expoziţie face parte dintr-un proiect al instituţiei care se întinde pe o durată de patru ani şi care este finanţată anul acesta cu 22.000 de lei de către Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Săptămâna viitoare la Muzeu va fi vernisată o expoziţie similară care va prezenta o bucătărie romană. În cadrul expoziţiei, vizitatorii vor putea efectiv să guste bucate pregătite după reţete de atunci.