Dezvoltatorul imobiliar Impact (IMP) a incheiat in primele noua luni la fel de multe contracte pentru locuinte precum in tot anul 2010. Dan Ioan Popp (foto), presedintele companiei, spune tranzactiile nu aveau cum sa ramana blocate la nesfarsit, nevoia de locuinte fiind "asemanatoare foamei".
“Pe segmentul nostru de piata, cred ca lumea nu mai putea sa aiba multa rabdare. Aceasta nevoie este ca foamea: poti sa faci cura de slabire, dar nu la nesfarsit, nu pana acolo unde ajungi sa mori. Eu nu ma astept ca latura speculativa sa actioneze in perioada urmatoare, ci pur si simplu nevoile stringente ale oamenilor”, a declarat Dan Ioan Popp.
Impact a semnat 117 contracte pentru locuinte la sfarsitul celui de-al treilea trimestru din 2011, fata de 118 contracte semnate pe parcursul intregului an 2010. Impact a mai semnat contracte si antecontracte pentru vanzarea de loturi de teren pentru constructia de case independente, in suprafata totala de circa 5.500 mp.
“Pe langa faptul ca oamenii au nevoi pe care nu le mai puteau amana, cresterea se datoreaza si unei flexibilizari a produselor pe care le-am oferit. De altfel este si un paradox: numarul contractelor la noua luni este cu 33% mai mare decat anul trecut dar valoarea acestora este mai mica. Acest lucru denota ca piata a decis sa nu isi mai asume riscuri la fel de mari, preferand sa faca mai degraba rent-to-buy decat sa isi asume un credit bancar”, spune Popp.
Dintre cele 117 contracte din acest an, 53% sunt de inchiriere, restul fiind de vanzare-cumparare. Si suprafata medie a locuintelor vandute de impact s-a redus cu 7-8%, clientii companiei adaptandu-se astfel conditiilor mai grele din piata, considera Dan Ioan Popp.
“Este un lucru bun pentru ca ne valorificam activele, dar faptul ca inchirierile ne amana practic profiturile nu este tocmai ceva pozitiv. Nu este clar in ce fel piat