Contextul economic actual alaturi de tulburarile socio-politice din numeroase zone geografice ne duc cu gandul la protejarea situatiei financiare personale.
In acest sens este importanta identificarea unor metode care ne pot ajuta in acest demers. Aceste metode difera in functie de situatia economica dintr-un anumit moment.
In continuare vom aborda scenariile negative deoarece activele cu statut de safe haven devin atractive in perioade de turbulente economice. O posibila definitie a activelor cu statut de safe haven reflecta corelatia negativa a preturilor acestora fata de activele riscante.In perioade tulburi capitalurile financiare migreaza dinspre activele cu risc catre activele considerate mai sigure. In functie de contextul macroeconomic anumite active pot juca rolul de safe haven.
In perioada 2007-2011 ne-am confruntat pe rand cu o criza globala a sistemului financiar, o recesiune economica iar in momentul de fata ne confruntam cu o criza a datoriilor suverane.
In acest interval de timp urmatoarele active au avut rol de safe haven: valute(usd,jpy,chf),metale pretioase(aur si argint),certificate de trezorie emise de guverne(SUA,Germania etc).
Odata cu decizia Bancii Centrale a Elvetiei de a apara un curs minim de 1.20 pentru EUR/CHF atractivitatea francului elvetian a avut de suferit. Mesajele venite dinspre Banca Japoniei nu exclud o masura similara in viitor.
Perioada dificila pe care o traversam e posibil sa se mentina si in viitor,conform unui numar tot mai mare de analisti,probabilitea unei reintrari in recesiune fiind in crestere. Pornind de la aceasta premisa identificam urmatoarele posibile scenarii.
- scadere economica insotita de cresterea preturilor
- scadere economica insotita de scaderea preturilor
Ambelor scenarii trebuie sa le alaturam si posibilitatea de a asista la intrari in incapacita