Sevilla este unul dintre cele mai fierbinţi locuri de pe continentul european, ceea ce transformă această zonă în gazda perfectă pentru Gemasolar, o centrală solară unică în lume: un turn cu un "bec" uriaş în vârf, înconjurat de 2600 de oglinzi. Centrala, care va fi inaugurată ofocial la sfârşitul acestei săptămâni, este prima centrală solară din lume care va funcţiona non-stop, relatează Daily Mail.
Turnul car a costat peste 300 de milioane de euro poate stoca îndeajuns de multă căldură pentru a alimenta turbinele în lipsa soarelui timp de 15 ore.
Instalaţia este o centrală solară heliosatică, un adevărat cuptor solar, care foloseşte oglinzile pentru a concentra căldura intensă asupra a două rezervoare de sare. Căldura de 900 de grade Celsius topeşte sarea, determină fierberea apei din jur şi porneşte turbinele.
Tehnologia "regenerabilă", precum turbinele eoliene, este de multe ori împiedicată din cauza imposibilităţii controlării elementelor naturale care o alimentează. Dacă vântul nu mai bate, energia dispare. Capacitatea de stocare energetică a celor două rezervoare vor rezolva această problemă.
Inginerii de la „Torresol Energy", compania care a construit Germasolar, au declarat: „Sarea este stocată într-un rezervor cald, care păstrează căldura pentru a fi folosită atunci când nu mai beneficiem de lumina soarelui. Sarea transferă căldura stocată şi continuă să genereze electricitate pe timpul nopţii".
Inginerul Enrique Sendagorta a declarat: „Vrem să devenim o companie globală care dezvoltă modalităţile de utilizare a energiei solare. Inaugurarea acestei centrale este un pas decisiv".
Sarea, care este o combinaţie de nitrat de sodiu şi nitrat de potasiu, rămâne întotdeauna într-o formă lichidă. Centrala nu funcţionează la putere maximă şi este proiectată să ajungă la 70% din capacitate până anul viitor.
Climatul Sevilliei e