Volumul de muncă şi orele petrecute la serviciu au crescut considerabil în ultimii trei ani, în contextul actualei crize economice.
Vineri, 7 octombrie, în întreaga lume se sărbătoreşte Ziua Muncii Decente, concept lansat încă din 1990.
Ce înseamnă muncă decentă? Potrivit definiţiei, printre altele este o muncă productivă, o plată pe măsură, libertate de exprimare a revendicărilor, securitate la locul de muncă, dar şi protecţia socială a familiei.
Se munceşte decent în România? Daniela Necefor, director general al companiei de recrutare Total Business Solutions (TBS), afirmă că nu există încă decenţă în privinţa programului şi a volumului de lucru. “Condiţiile s-au schimbat considerabil din 2008 până în prezent. Programul de lucru a devenit mult prea lung pentru că sunt situaţii în care angajaţii trebuie să recupereze ce trebuia să facă cei restructuraţi. Statul peste program nu este o cerinţă expresă a angajatorilor, dar vine de la sine, în contextul în care care volumul de muncă este mult mai mare decât în 2008, în majoritatea sectoarelor de activitate. Şi în 2008 se stătea peste program, dar acum este mult mai mult. Sunt oameni care stau de dimineaţă până la opt seara”, afirmă ea.
Daniela Necefor vorbeşte şi despre situaţiile în care angajaţii români nu au echipamentele necesare la locul lor de muncă. “Aici mă refer în special la angajaţii din construcţii. Mergi pe stradă şi îi vezi cu ochiul liber că nu au ce le trebuie”, detaliază managerul TBS.
La rândul său, Petre Nicolae, directorul CBC România, spune că, odată cu creşterea nivelului de educaţie al angajaţilor, şi gradul de decenţă al muncii este pe măsură. “Facem acum recrutări şi nici nu s-a pus problema să nu le dea maşină, laptopuri, carduri cu alte beneficii şi salarii corespunzătoare”, afirmă el.
Daniela Necefor vorbeşte şi despre bolile