Cei mai mulţi dintre angajaţi români au percepţia că nu se munceşte decent şi se câştigă mult prea puţin, ceea ce nu este adevărat, afirmă George Butunoiu, care face recrutări de foarte mulţi ani. Potrivit acestuia, românii sunt indisciplinaţi la muncă, în special din cauza neîncrederii faţă de ceilalţi.
„Românii sunt cei mai puţini disciplinaţi din Europa la capitolul muncă şi asta are legătură cu gradul de neîncredere generalizată care este pe piaţă sau în societate. România este ţara cu cel mai mic indice de încredere generalizată din Europa, de 10%. Asta înseamnă că un om din zece crede că ceilalţi vor să îi facă rău, să-l fure sau să-l exploateze. Acest aspect se regăseşte peste tot, în relaţia angajat – angajator, dar şi invers, client – furnizor şi stat - plătitor“, spune George Butunoiu, unul dintre cei mai importanţi recruteri executivi din România.
La rândul său, Daniela Necefor, director general al companiei de recrutare Total Business Solutions (TBS), vorbeşte de situaţia în care neîncrederea în ceilalţi generează tensiuni şi o atmosferă neplăcută la serviciu. “Sunt companii în care angajaţii, în loc să îşi vadă de treabă mai repede, se preocupă să îi dea în cap colegului şi trebuie să îţi fereşti în permanenţă spatele”, afirmă ea.
Întrebat dacă există o diferenţă între angajaţii români şi cei străini care fac acelaşi job în ţara noastră, George Butunoiu spune că “este mare la început”. “La început e diferenţă mare până se lămuresc şi străinii că pot să lucreze mai puţin şi mai prost fără să păţească nimic. Pe măsură ce stau în România se schimbă”, afirmă el, adăugând însă că şi românii care muncesc în străinătate se adaptează cerinţelor locului.
Petre Nicolae, directorul CBC România, vorbeşte însă despre situaţia întâlnită destul de des în care românii sunt mult mai bine pregătiţi, însă mai puţin respectaţi, chiar în propria