Ceea ce mâncăm participă la procesele de apărare a organismului prin furnizarea elementelor nutritive de care sistemul imunitar are nevoie pentru a funcţiona la parametri normali.
Alimentele, în special vitaminele, antioxidanţii, mineralele şi proteinele din compoziţia lor, asigură, în mod indirect, susţinerea imunitară. De aceea, mai ales în perioadele de stres, atunci când organismul este solicitat de schimbările de temperatură sau este expus la riscul de infecţii, specialiştii ne recomandă să ne hrănim cât mai sănătos.
„Lipsa ori furnizarea insuficientă a anumitor substanţe din alimente, precum proteinele, zincul, vitaminele C, E şi vitaminele din grupul B, fragilizează sistemul imunitar. Acesta, expus unor solicitări agresive sau prelungite, ar putea avea o reacţie diminuată", explică medicul primar nutriţionist Adrian Copcea din Cluj-Napoca (www.nutritionistcluj.ro). Aceste situaţii pot fi prevenite printr-o alimentaţie echilibrată, spun specialiştii.
1 Pătrunjelul, vitamina C naturală
În perioadele în care organismul se confruntă cu infecţii, nivelul vitaminei C scade. Potrivit nutriţioniştilor, aceasta este dovada că sistemul imunitar foloseşte vitamina C pe post de resursă în lupta cu bolile. „Acidul ascorbic (vitamina C) joacă un rol important în special prin proprietăţile antioxidante şi prin mecanismele antiinfecţioase", explică medicul nutriţionist Adrian Copcea.
Sursele clasice de vitamina C sunt fructele şi legumele proaspete care, consumate în fiecare zi, asigură succesul în lupta antiinfecţioasă. Printre cele mai bogate surse de vitamina C se numără măceşele. Ele conţin şi licopen, o substanţă care, la rândul ei, previne oxidarea celulelor. Cătina, consumată proaspătă sau în sucuri, conţine de zece ori mai multă vitamina C decât citricele. De aceea, ar trebui să fie în topul alegerilor noastre alimentare pe toată per