România va aplica pentru prima datã standardele Eurostat în recensãmântul populaţiei.
Acesta va fi realizat începând cu 20 octombrie iar informaţiile obţinute vor fi folosite la stabilirea politicilor la nivel european.
De la sfârşitul lunii, românii vor trebui să răspundă la peste 60 de întrebări în cadrul primului recensãmânt euro care va fi realizat în ţarã. Întrebãrile vor fi din mai multe domenii ca migraţia, sãnãtatea, educaţia şi munca şi oficialii susţin cã nu vor mai fi tratate la fel de expeditiv, cum s-a întâmplat pânã acum.
Fiecare cetatean trebuie sa-si spuna codul numeric personal, varsta, locul de munca, veniturile si proprietatile. Cine nu completeaza formularul risca amenzi de pana la 5.000 de lei.
De altfel, o statisticã importantã va fi cea referitoare la numãrul de cetãţeni de altã etnie. Reprezentanţii etniei rome dar şi ai celei maghiare au dus campanii de informare în rândul cetăţenilor şi i-au sfătuit să-şi declare fără reţineri apartenenţa. Doar în funcţie de aceste date pot fi stabilite strategii europene de integrare şi de alocare a fondurilor..
Recensământul din acest an este important deoarece în urma lui vor fi colectate primele date statistice privind migraţia temporară. Astfel vor fi luaţi în calcul cei care pleacă pentru o anumită perioadă de timp să lucreze în străinătate, procedeu care nu se aplica pânã acum.
La nivel de UE s-a decis ca recensămintele să aibă loc în aceeaşi perioadă în toate ţările pentru a se face o evaluare cât mai aproape de realitate şi o comparaţie între state.
Aşadar şi în România se vor respecta criteriile europene, iar informaţiile vor fi folosite la stabilirea politicilor la nivelul blocului comunitar. Costurile de realizare a recensãmântului se ridică la 190 de milioane de lei şi datele vor fi publicate până la finele lui 2014. Ultimul recensământ din România