A intrat în Teatru la 23 de ani, a făcut decoruri, a fost sonorizator şi, în prezent, este creator de afişe.
Destinul a făcut ca, de la măsurătorile geofizice, Cătălin Ilina să ajungă într-o instituţie de cultură. Totul s-a întâmplat în 1991, când, după doi ani de la restrângerea activităţii la IPEG Argeş, el s-a angajat la Teatrul “Alexandru Davila” din Piteşti, acolo unde era responsabil cu decorurile. “Mi-a părut rău pe moment, mai ales că eu fiind băiat de oraş mi-era greu să stau cu ciocanul în mână. Dar, ulterior, mi-am dat seama că lucrurile s-au aşezat aşa cum trebuia”, mărturiseşte Cătălin.
A realizat zeci de afişe
În acelaşi an în care a ajuns în Teatru, el avea să-şi descopere marea pasiune: calculatorul.
“Primul calculator a fost un 386 pe care l-am făcut bucăţi. A fost o curiozitate de-a mea să dezleg acea mare enigmă. L-am asamblat la loc şi pe lângă ce am găsit în interior, am învăţat şi să comunic cu el, i-am învăţat limbajul. Am fost autodidact”, spune el.
Ani de-a rândul, Cătălin s-a ocupat cu tapiseria decorurilor din piesele de teatru atât de îndrăgite de piteşteni şi a fost chiar şi sonorizator. Chiar dacă în liceu era pasionat de matematică, el şi-a lăsat partea creativă să iasă la suprafaţă, astfel că, după câţiva ani a început să se ocupe de afişe, odată cu transferarea sa la serviciul de Resurse Umane.
“Înainte erau afişe grafice. Scenograful lua penelul şi executa afişul, care conţinea text şi grafică, apoi se multiplica la tipografie. În timp, cu tehnologiile de procesare a fotografiei s-au făcut şi altele, aici am intervenit eu. Niciodată n-am făcut un afiş care să exprime exact gândirea mea, întotdeauna a fost la solicitarea regizorului sau scenografului. Că am sugerat cum ar arăta mai bine, asta e altceva”, spune Cătălin.
Cu timpul, zeci de afişe au ieşit din mâinile sale, şi nu există