"Indignaţii" spanioli, între primii care au lansat această mişcare în mai, au cerut organizarea de manifestaţii, la 15 octombrie, în toată Spania, dar speră să fie "epicentrul" unei zile de mobilizare organizată în întreaga lume, relatează AFP.
Un site de participare, intitulat "United for globalchange", prezintă harta celor peste 400 de mobilizări prevăzute la 15 octombrie în cel puţin 45 de ţări.
Din Tanzania şi până în Hawai, incluzând mişcarea "Ocupăm Wall Street" din New York, punctele de culoarea roşie arată că navigatorii pe Internet, mai mult sau mai puţin numeroşi, au prevăzut organizarea unor mitinguri.
"Suntem bucuroşi că oraşul New York obţine o mai mare vizibilitate", a declarat Jon Aguirre Such, un purtător de cuvânt al platformei spaniole Democracia Real Ya! , aflată la originea manifestaţiei de la 15 mai, din care a rezultat mişcarea "indignaţilor" împotriva şomajului şi crizei economice.
"Acest lucru demonstrează că este vorba despre o problemă care nu priveşte doar Spania, ci întreaga lume, deoarece criza mondială şi pieţele acţionează la scară globală", a adăugat el.
"Uniţi într-o singură voce, le vom arăta atât politicienilor, cât şi elitelor financiare pe care le servesc, că, de-acum, noi, oamenii, suntem cei care îşi vor decide viitorul", proclamă un manifest aprobat în timpul unui miting la Madrid, la 30 septembrie.
La Madrid, "indignaţii" le cer manifestanţilor, care vin în coloane din diferite cartiere şi de la periferie, să se îndrepte spre centrul capitalei, aşa cum au făcut ei la 19 iunie, în cadrul unei zile de protest la care au luat parte cel puţin 200.000 de persoane, în toată Europa.
Alimentată de politica de austeritate dusă de regiunile spaniole, presate de Guvernul central să îşi asaneze finanţele, nemulţumirea socială marchează, în Spania, campania pentru alegeri legislative de la 20 noiembr