Cofondatorul Apple şi soţia sa şi-au plasat cel puţin trei proprietăţi sub o administrare specială (trust) în 2009, strategie despre care experţii juridici cred că reprezintă o modalitate prin care Steve Jobs a încercat să se asigure că averea sa nu va fi făcută publică după moarte.
Transferurile de proprietate au avut loc în timp ce Jobs se afla într-un concediu medical, indică înregistrărilor publice ale tranzacţiilor, citate de Reuters.
Nu se ştie dacă Jobs a plasat în administrare privată şi alte active, precum acţiunile deţinute la Apple şi Walt Disney, dar în cazul în care ar fi aplicat aceeaşi strategie, determinarea modului în care acestea vor fi împărţite va fi dificilă.
Plasarea acţiunilor şi a proprietăţilor imobiliare în trust-uri poate reduce taxele pe avere în urma decesului, şi, în acelaşi timp, poate împiedica dezvăluirea publică a averii la tribunal, a explicat un avocat din San Francisco specializat în trusturi şi administrarea averii.
"Detaliile ar putea să nu fie aflate niciodată dacă Jobs a făcut totul aşa cum trebuie", spune acesta.
Plasarea averii în trust se face printr-un contract care dă activele în încredinţare unei persoane sau firme specializate, în baza unor condiţii stricte, beneficiarul păstrând drepturile de exploatare şi orice alte venituri sau profituri aduse de respectivele proprietăţi.
Pe lângă acţiunile Apple, evaluate la aproximativ două miliarde de dolari, Jobs a câştigat o avere şi prin acţiunile dobândite la Walt Disney (acţiuni în valoare de 4,47 miliarde de dolari) după vânzarea Pixar către grup. Revista Forbes a estimat averea totală a lui Steve Jobs la 7 miliarde de dolari, în septembrie 2011.
De câţiva ani, Jobs şi soţia sa, Laurene, deţin o casă în Palo Alto, California, şi alte două proprietăţi în apropiere. În martie 2009, în timpul unui concediu