Dacă unele dintre prevederile noului Cod Civil, privind respectul vieţii private şi al demnităţii persoanei umane, ar trebui "să cureţe" presa de ştiri tabloide şi derapaje profesionale, altele pun în pericol exercitarea cu bună credinţă a meseriei şi, mai ales, a jurnalismului de investigaţie. Emisiunile de divertisment şi pamfletele nu vor mai avea viaţă uşoară, pentru că articolul 72, alin. 2 din noul cod precizează: "Este interzisă orice atingere adusă onoarei şi reputaţiei unei persoane, fără consimţământul acesteia (...)", iar la articolul 74, alin. h) e considerată atingere adusă vieţii private "utilizarea, cu rea-credinţă, a numelui, imaginii, vocii sau asemănării cu o altă persoană".
"Intrarea în vigoare a noului Cod Civil este cronica unei «morţi» anunţate. Este scadenţa nepăsării cu care presa a tratat discuţiile din Comisia pentru Codul Civil din 2009. O participare mai intensă, o presiune mediatică mai susţinută ar fi putut determina, poate, o formă mai bună a Codului", crede Ioana Avădani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI).
Avocatul Dragoş Dumitru spune că noul Cod Civil doreşte, în primul rând, să elimine excesele ce apar în presa tabloidă şi în ştirile de tipul celor "de la ora 5:00". "Dezincriminarea insultei şi calomniei a fost o eliberare pentru jurnalişti, o detensionare a limitelor între care îşi exercitau meseria. Din păcate, mulţi oameni din presă au interpretat-o exagerat şi s-au depăşit anumite limite ce ţin de convieţuirea socială", precizează avocatul. Punctual, la articolul 72, ce vorbeşte de dreptul la demnitate, se specifică faptul că e interzisă orice atingere adusă reputaţiei sau onoarei unei persoane. "«Reputaţia» şi «onoarea» se circumscriu vieţii private. După intrarea în vigoare a codului, a apărut ştirea cu Marian Vanghelie care a mers la DNA. A fost dată informaţia ca atare la