Doar bisturiul vindecă obezitatea \"incurabilă\". Chirurgul păcăleşte stomacul, iar în cel mult un an după intervenţia chirurgicală se pierde până la 90% din excesul ponderal.
Kilogramele care nu dispar prin dietă, sport şi pastile au un singur antidot: operaţiile bariatrice. La ele pot să apeleze "giganţii" de 400 de kilograme, dar şi "grăsuţii" cu 10-15 kilograme în plus. Chirurgul nu aspiră grăsimea, ca la liposucţie, ci "păcăleşte" stomacul.
Se pierde cam 50-90% din excesul ponderal, iar bolnavii de diabet scapă de insulină în câteva săptămâni. Respiraţia se îmbunătăţeşte, tensiunea se reglează şi inima scapă de grăsime.
În România, se fac operaţii la nivelul celor din străinătate la Spitalul Delta Hospital din Bucureşti, unicul Centru de Excelenţă în Chirurgia Bariatrică din Europa de Est (alături de o clinică din Moscova), la Spitalul "Sf. Ioan", din Bucureşti şi în alte centre din Cluj-Napoca, Timişoara şi Târgu-Mureş. Medicul Cătălin Copăescu, de la Delta Hospital, care are la activ 2.500 de intervenţii, vorbeşte despre operaţii şi rezultate.
Inel gastric: alimentele "se scurg" mai greu în stomac
Există patru tipuri de operaţii: inelul gastric (gastric banding), bypass gastric, gastrectomie (gastric sleeve) şi diversia biliopancreatică.
Gastric banding presupune montarea unui inel din silicon în jurul stomacului, o cureluşă care îl "va stran gula" şi îl va împărţi în două părţi asimetrice. "O porţiune de stomac mai mică va veni în continuarea esofagului, iar restul stomacului va comunica cu prima porţiune printr-un canal permis de inel. Cu cât inelul e mai umflat, cu atât fluxul alimentelor va fi mai obstruat", precizează medicul Copăescu. Pacientul va mânca 4-5 mese pe zi, porţii mici, alimente uscate (carne, brânză, peşte).
Inelul poate fi însă uşor păcălit. "Ciocolata, îngheţata, sucurile vor trece prin pasaj, i