Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2011 a fost acordat preşedintei liberiene Ellen Johnson-Sirleaf, compatrioatei sale Leymah Gbowee, care a mobilizat femeie liberiene împotriva războiului civil, şi activistei yemenite pentru drepturile femeilor şi democraţie, Tawakkul Karman, a anunţat Comitetul Nobel, potrivit Reuters Sursa: ReutersSursa: ReutersSursa: ReutersSursa: ReutersSursa: Reuters
1 /.
Premiul a fost acordat pentru "lupta paşnică pentru securitatea femeilor, drepturile femeilor şi participarea lor deplină la eforturile de pace".
Anunţând acordarea premiului în Oslo, preşedintele Comitetului Nobel, Thorbjoern Jagland, a spus: "Nu putem ajunge la democraţie şi pace durabilă în lume, dacă femeile nu vor avea aceleaşi oportunităţi ca şi bărbaţii, de a influenţa dezvoltarea la toate nivelele societăţii".
Cele trei câştigătoare vor împărţi premiul în bani, în valoare de 1,5 milioane de dolari.
Adevărate luptătoare
Tawakkul Karman a primit recunoaşterea rolului important pe care l-a jucat în lupta pentru drepturile femeilor din Yemen, în contextul primăverii arabe şi a revoltelor, în "circumstanţe extrem de dificile". Ea a declarat pentru Associated Press că dedică acest premiu "tinerilor revoluţionari din Yemen şi poporului yemenit", relatează BBC.
Sirleaf (72 de ani) a fost aleasă în funcţia de preşedintă a Liberiei, în 2005, la finalul unui război civil care a durat 14 ani. A declarat că va candida doar pentru un mandat, dar acum participă, din nou, în alegeri, săptămâna viitoare.
Gbowee, compatrioata sa, este unul dintre cei mai mari critici ai războiului civil, a mobilizat femeile de diverse religii şi etnii în activismul pentru pace, în parte implementând "o grevă a sexului" şi încurajându-le să participe la alegeri. "A lucrat pentru a creşterea influenţei femeilor în Africa de Vest, în timpul şi după