Criza sporeşte importanţa economisirii, cererea internă ar trebui totuşi stimulată, băncile nu au cum să vândă bunurile executate, aşa că mai bine îşi ajută clienţii, iar reducerea contribuţiilor sociale ar fi soluţia cel mai puţin riscantă de stimulare a economiei. ZF vă prezintă cele mai importante concluzii ale bancherilor şi ale analiştilor participanţi la Romania Financial Forum, conferinţa de două zile organizată de Mediafax împreună cu BNR.
Reducerea CAS, soluţia cel mai puţin riscantă de stimulare a economiei
Scăderea contribuţiilor sociale ar fi cea mai "bine-venită" întrucât munca este supraîmpovărată, a enunţat miercuri Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. El a fost nevoit să-şi clarifice poziţia pe tema CAS după ce în ziua precedentă construise un discurs din care reieşea că o reducere a taxelor pe forţa de muncă ar putea eşua pentru că ar reduce resursele bugetare disponibile pentru proiecte de investiţii publice deja începute. "Soluţiile par simple, cum ar fi contribuţiile sociale trebuie scăzute, impozitele trebuie scăzute, dar la a doua rundă de judecăţi constaţi că astea pot să eşueze după primele şase luni, pentru că nu le poţi finanţa. Reducerea CAS ar împinge creşterea investiţiilor în sectorul privat, dar ar însemna o resursă în minus pentru investiţiile publice", spunea marţi şeful BNR.
Nu este prima dată când "ambiguitatea constructivă" pe care guvernatorul încearcă să o promoveze în discursurile sale creează interpretări care ulterior se cer clarificate.
Aşadar, Mugur Isărescu susţine ideea reducerii CAS, măsură solicitată de atâta vreme de mediul de business şi susţinută cu calcule de către analişti. Ba chiar şi Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI pentru România, se aventura la începutul acestui an să invoce posibilitatea reducerii CAS în semestrul al doilea, la fel şi premierul Emil Boc, pentru ca în cel