Metoda aplicată de Primăria Braşov e privită cu interes şi de autorităţile locale craiovene, care speră să scadă astfel numărul de câini fără stăpân de pe străzile municipiului
Autorităţile din Braşov au scăpat de câinii maidanezi. Au folosit, ce-i drept, metoda radicală, eutanasiind circa 40.000 de câini în ultimii opt-nouă ani. Iar asta fără ca populaţia oraşului să se împotrivească.
Au mai rămas în libertate doar puţin peste 100 de câini comunitari, însă 90% dintre ei sunt deja sterilizaţi. Căci sterilizarea - luată de obicei în derâdere de braşoveni - a început să fie privită cu seriozitate abia acum câteva luni, după ce primăria a impus proprietarilor de animale o taxă pentru fiecare câine nesterilizat. Măsura a fost luată după ce s-a făcut un recensământ al acestor patrupede din curţile oamenilor.
Trăgând cu ochiul la oraşul de sub Tâmpa, autorităţile craiovene vor să „fure“ din metodele folosite acolo, pentru a le aplica în Cetatea Băniei, în măsura în care legea nu le interzice.
Cinci eutanasieri şi 150 de sterilizări pe lună
În Craiova, metoda de bază pentru a scăpa de câinii de pe străzi este sterilizarea. Eutanasierea este doar o excepţie, aplicându-se la câinii bătrâni şi bolnavi sau violenţi. În 2007, au fost eutanasiaţi 719 câini, doar 47 în 2008, pentru ca numărul lor să crească la 181 în 2009, apoi să scadă din nou la 91 în 2010.
Pe de altă parte, numărul câinilor sterilizaţi în Craiova era de 515 în 2007, crescând la 2.147 în 2008, pentru a scădea la 1.367 în 2009, ca să ajungă din nou la 1.679 în 2010.
„În anul în curs avem, în medie, cam cinci eutanasieri şi 150 de sterilizări pe lună“, a explicat Flavius Sirop, directorul general al SC Salubritate Craiova SRL, instituţie care se ocupă şi de activitatea de ecarisaj în municipiu.
Potrivit tarifelor în vigoare, adoptate de Consiliul Local Crai