Decizia CSAT prin care două structuri ale Poliţei Naţionale ar urma să treacă în subordinea Poliţiei Locale tulbură apele la nivel local. Conducerea Poliţiei Locale Galaţi şi Autoritatea Teritorială de Ordine Publică nu ştiu cum va reuşi noua structură-mamut să îşi atingă obiectivul final: siguranţa cetăţenilor şi a străzilor.
Ordinea Publică şi Circulaţia, de la Poliţia Naţională, la Poliţia Locală. Uşor de zis, extrem de greu de făcut. Decizia Consiliului Suprem de Apărare a Ţării prin care se doreşte creşterea puterii autorităţilor locale în ceea ce priveşte ordinea publică dă mari dureri de cap reprezentanţilor acestor structuri în teritoriu. O listă întreagă de probleme, unele fără răspuns, altele cu mai multe posibile soluţii, dar dintre care doar una va trebui adoptată, a şi fost deja întocmită în aşteptarea legii care să reglementeze cum, de când, şi în ce condiţii va lua fiinţă noua structură.
„Nu ştim ce va apărea în legea care reglementează preluarea structurilor de Ordine Publică şi de Circulaţie de la IPJ de către Poliţia Locală şi ce formă va avea noua poliţie. Una dintre ipoteze este ca poliţiştii locali de acum să treacă la pază, urmând ca cei care vin din IPJ să se ocupe efectiv de siguranţa publică, în stradă", a precizat Cristian Gâscă, directorul Poliţiei Locale Galaţi, cu ocazia întrunirii Autorităţilor Teritoriale de Ordine Publică din Regiunea sud-est, care a avut loc vineri, la Galaţi, deschizând astfel robinetul cu probleme care se nasc din această cvasi-fuziune.
450 de oameni şi un vraf de probleme
În cazul Galaţiului, este vorba de circa 450 de poliţişti, ofiţeri şi agenţi, de la structurile de Ordine Publică şi Circulaţie, servicii care în prezent se află în subordinea Inspectoratului Judeţean de Poliţie. Dacă legea care va reglementa trecerea lor la Poliţia Locală va fi votată în Parlament, ei vo