Cu ocazia aniversarii a 10 ani de la invazia americana in Afganistan, vineri, oponentii razboiului, care de luni de zile planuiesc sa marsaluiasca in Washington, s-au cuplat cu protestele miscarii "Occupy Wall Street", pentru a atrage atentia asupra inegalitatii din domeniile economic si politic, ce favorizeaza marile corporatii.
Instalati de cateva zile in inima capitalei Washington, in Freedom Plaza, sunt tineri, batrani, veterani de razboi, persoane care fac hula-hoop, altii care canta la chitara, cei care dezbat chestiuni politice sau oameni care strang semnaturi pentru petitii, scrie CBS. Este o miscare populara care atrage tot mai mult atentia.
Presedintele american Barack Obama a recunoscut "frustrarea la scara mare" pe care o reprezinta miscarea "Occupy Wall Street". "Am auzit de ea, am vazut-o la Tv. Exprima frustrarile pe care le simte poporul american" in legatura cu "cea mai mare criza economica de la Marea Depresiune incoace".
In opinia lui Obama, americanii vor continua sa isi exprime mania fata de cele doua seturi de reguli care par a fi instituite pentru Wall Street si restul lumii.
"Inca mai sunt persoane care au actionat iresponsabil, care incearca sa se lupte impotriva eforturilor de blocare a practicilor abuzive care ne-au adus aici. Cred ca oamenii sunt frustrati si protestatarii au dat voce unor frustrari la scara mare despre cum functioneaza sistemul nostru financiar", a spus Obama.
Intelegerea de care da dovada presedintele fata de aceasta miscare masiva de protest nu este lipsita de un calcul politic foarte clar, spun observatorii. Presedintele stie ca, din cauza functiei detinute, nu poate lua legatura direct cu miscarea populara care l-a propulsat la presedintie in 2008. Daca protestele miscarii "Occupy Wall Street" raman pasnice si se concentreaza pe un set de cereri, Obama poate