Apartura medicală din cele trei spitale desfiinţate în judeţul Alba a ajuns subiect de dispută între managerii unităţilor medicale funcţionale. Potrivit normelor legale, aparatele medicale cumpărate din banii Ministerului Sănătăţii trebuie să ajungă în spitalele rămase.
Spitalele din Baia de Arieş, Ocna Mureş şi Zlatna au fost trecute de la 1 aprilie 2011, pe linie moartă. Ministerul Sănătăţii dădea la acea vreme asigurări că aparatele medicale din unităţile desfiinţate vor fi transferate în cele funcţionale.
Numai că, de atunci aparatura medicală funcţională a fost lăsată pe „tuşă“. Între timp, managerii celorlalte unităţi din judeţ şi-au dat seama că le-ar fi lor de mare ajutor. Teoretic, procedura este un simplistă, în sensul că tot ce s-a cumpărat cu bani primiţi de la Ministerul Sănătăţii ar trebui predat spitalelor care au rămas. Practic, spitalele s-au lovit de refuzul primarilor, care mizează încă pe faptul că vor primi oferte de privatizare a unităţilor pe care le deţin.
La spitalul din Ocna Mureş zace sub lacăt aparatură de aproximativ 500.000 de lei, potrivit primarului, care în mare parte a fost cumpărată cu bani de la bugetul local.
Aparat de anestezie râvnit de două spitale
În conservare figurează aparate precum analizator automat cu microscop, a cărui valoare este de 240.000 de lei. Pe listă se mai află coagulometru cu valoare de invenatr de 4.500 de lei, un analizator fotometric automat de 7.800 de lei, dar şi un aparat pentru anestezie, a cărui valoare de inventor este de 78.000 de lei. Ultimul este „râvnit“ atât de Spitalul din Aiud, cât şi de Spitalul de Urgenţă. Prima instituţie, cea mai apropiată ca distanţă, motivează că tratează populaţia din Ocna Mureş, după ce Spitalul de aici a fost desfiinţat.
„Noi am făcut un calcul şi am constatat că la 800 de externări, 170 sunt cazuri provenite din Ocna Mureş, ceea ce