După mai multe încercări de redactare - o parte dintre ele chiar înainte de decembrie 89, după ce a fost adoptat şi publicat în Monitorul Oficial, după ce a fost modificat fundamental prin Legea de punere în aplicare în primăvara acestui an, după discuţii interminabile şi contradictorii cu privire la utilizarea sa şi cu privire la faptul că va intra sau nu în vigoare, azi putem spune cu certitudine - de sâmbătă 1 Octombrie 2011 avem un NOU COD CIVIL. Dincolo de dimensiunea istorică a momentului - este cu siguranţă cel mai important moment juridic al ultimului secol - consecinţele practice pentru cetăţeanul de rând sunt extraordinare.
Trebuie remarcat că, într-un sistem juridic în continuă schimbare, codul civil "Cuza" a reprezentat (cel puţin în ultimii 50-60 de ani) pilonul unei ramuri a dreptului (dreptul civil) care a fost cea mai ferită de schimbări.
Noul cod, pe lângă modificările punctuale aduse legislaţiei, aduce schimbări ale unor principii fundamentale încetăţenite în uzul cetăţeanului şi al specialiştilor printr-o practică peste 150 de ani. De aceea, este necesară continuarea efortului susţinut atât din partea statului prin organele sale (Ministerul Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul Naţional al Magistraturii) cât şi din partea organizaţiilor profesionale (Institutul Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor şi Barouri) pentru organizarea unor reale dezbateri pentru familiarizarea corpurilor profesionale cu dispoziţiile noii legislaţii.
În acelaşi timp, este important, pe de-o parte, ca specialiştii dreptului să se pregătească temeinic în fiecare speţă practică, iar, pe de altă parte, cetăţenii să apeleze la specialişti în momentul în care au orice problemă de natură juridică. De altfel, acesta a fost şi mesajul transmis de conducerea Curţii de Apel Oradea la conferinţa de presă organizată cu ocazia