Grecia a raportat 36 de infecţii cu Plasmodium vivax, un tip de malarie diagnosticat în 80% dintre cazuri în zona de sud (Lakonia, regiunea Peloponese). Zona este mai puţin turistică şi mai mult agricolă. De altfel, cei doi români depistaţi cu malarie munciseră în agricultură în această zonă a Greciei.
"Riscul principal să facă boala îl au persoane care locuiesc, muncesc sau vizitează zonă. Probabilitatea de transmitere a malariei în alte zone ale Uniunii Europene este mică în prezent", se arată într-un comunicat postat pe site-ul Centului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile (ECDC).
Cei doi români diagnosticaţi cu malarie au muncit în zona Skala, Lakonia.
Cum se manifestă malaria: febră, vomă, diaree
Plasmodium vivax este una dintre cele cinci specii de Plasmodium care cauzează malaia (P. vivax, P. falciparum, P. malariae, P. ovale and P. knowlesi). Toate formele se trasmit prin înţepătura femelei de ţânţar (Anopheles).
Principalele simptome de malarie sunt febră care revine şi frisoane, dureri de cap, slăbiciune, vomă şi diaree. Cea mai comună complicaţie este mărirea splinei.
Boala poate să apară şi după un an
Perioada de incubaţie până la apariţia bolii este între 10 şi 21 de zile, însă poate dura până la un an, potrivit experţilor în boli transmisibile de la ECDC.
Spre deosebire de alte tipuri, Plasmodium vivax malaria este foarte rar mortală. În Grecia, din cele 36 de persoane diagnsoticate una singură a murit, respectiv un bărbat de 70 de ani, care avea şi alte boli asociate.