Publicistul Ioan Groșan a fost declarat colaborator al Securității de către Curtea de Apel București. Motivele invocate de acesta în apărarea sa au fost, rând pe rând, demontate de judecători. Decizia poate fi atacată la instanța supremă.
Avocatul lui Groşan a invocat lipsa calităţii de reprezentant a preşedintelui Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), a susţinut că acţiunea este depusă târziu, a contestat nota Colegiului prin care a fost declarat colaborator şi un aliniat din regulamentul de organizare al instituţiei.
Nemulţumit de verdict
Publicistul a mai arătat că CNSAS l-a declarat colaborator doar pe baza unor simple afirmaţii ale ofiţerilor de securitate şi că nu a demonstrat şi motivat cum acele informaţii ale sale au vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor unor "persoane concrete".
În apărarea sa, prozatorul a susţinut că acţiunea din instanţă ar fi trebuit să fie semnată de şeful direcţiei juridice din cadrul Consiliului şi nu de preşedintele acestuia, fapt respins de judecători.
Atac la CNSAS
În acelaşi timp, prozatorul a cerut ca actul prin care s-a consemnat rezultatul votului CNSAS prin care a fost declarat colaborator să fie anulat, sub pretextul că nu este motivat, cerere deasemenea respinsă. Avocaţii acestuia s-au legat inclusiv de formulări banale care nu ar fi conforme cu legea. "Referitor la apărarea potrivit căreia "acţiunea în constatare" ar fi paralizată ca urmare a faptului că în finalul cererii se foloseşte formularea "vă rugăm să apreciaţi", iar nu formularea "vă rugăm să constataţi", Curtea apreciază că această apărare este o simplă alegaţie speculativă, lipsită de orice temei juridic şi care nu impune o altă analiză", arată judecătorii în motivarea deciziei.
Notele incriminatoare
Magistraţii şi-au bazat hotărârea pe patru note informative date de Groşan. Prima viza