Băncile de pe piaţa locală deţin în urma executărilor şi falimentelor proprietăţi imobiliare evaluate la 700 de milioane de euro - 1 miliard de euro, portofoliu care continuă să crească şi determină probleme atunci când vine vorba de administrare şi scoatere la vânzare a acestor active, apreciază consultanţii prezenţi la un seminar pe tema Property Management, organizat ieri de Ziarul Financiar în parteneriat cu firma Global Vision.
Prezenţi în sală, reprezentanţi ai celor mai mari bănci de pe piaţă s-au arătat interesaţi de subiect, au pus întrebări, dar au evitat să urce la prezidiu pentru a detalia felul în care fac faţă numărului ridicat de active imobiliare intrate în portofoliu în ultimii trei ani - malluri, terenuri, construcţii neterminate, dar şi locuinţe, fie luate individual, fie ca parte a unor ansambluri rezidenţiale.
În acelaşi timp, mai multe firme specializate în property management se luptă pentru onorarii anuale de circa 20 de milioane de euro, în special din administrarea portofoliului de clădiri de birouri din Bucureşti, cu o suprafaţă de circa 2 milioane de metri pătraţi, precum şi a câteva zeci de malluri din Capitală şi din ţară.
"Băncile sunt cel mai mare proprietar de active imobiliare din acest moment de pe piaţă. Au mai multe active decât orice alt dezvoltator. Băncile au în portofoliu active de circa 700 de milioane de euro, dar au potenţialul de a depăşi 1 miliard de euro în perioada 2011-2012", a estimat Sorin Preda, managing partner al firmei Global Vision, care administrează printre altele proiectul UpGround din nordul Capitalei, format din clădirile de birouri BOB şi BOC, dar şi din două blocuri cu circa 600 de locuinţe.
Printre proiectele importante intrate în ultimii ani în portofoliul băncilor se numără centrul comercial City Mall din Bucureşti sau ansamblurile rezidenţiale Cortina şi Blue Tower, to