Medicul Radu Ciudin ne vorbeşte despre consecinţele tulburărilor de ritm cardiac asupra sănătăţii şi despre metodele care le pot corecta cu succes.
„Adevărul": Aţi lucrat patru ani în electrofiziologie cardiacă la Londra. Pot să vă întreb de ce v-aţi întors?
Dr. Radu Ciudin: Sunteţi doar a 12.544-a persoană care mă întreabă (râde). E dificil de răspuns. În momentul în care am plecat, nu exista deloc electrofiziologie la noi şi mi‑au trebuit doi ani să aduc în ţară tehnologia necesară. Nu ştiu ce-aş fi făcut dac-aş mai fi stat doi ani acolo. Pe de altă parte, sigur, te bucuri că lucrezi într-un domeniu în care ai fost de la început. Am avut norocul să intru în acest domeniu la Londra la 13 luni după ce el apăruse în lume, să fac parte din prima echipă de ablaţie cu microunde a aritmiilor cardiace. Am implantat primul defibrilator din România, în '97. Aici sunt o mulţime de priorităţi, important este să ne uităm şi înainte.
Care sunt cele mai frecvente boli cardiovasculare la români?
Aş avansa o cifră: peste două milioane de români pot fi etichetaţi cu hipertensiune. Că e din cauza consumului ridicat de sare, că vine cu genetica şi cu vârsta, că de vină este fumatul, sedentarismul ori alcoolul sau toate la un loc... Aceşti pacienţi trebuie îngrijiţi şi trataţi tot timpul. Milioane de oameni iau medicamente zilnic şi, chiar dacă sunt ieftine, afectează bugetul sănătăţii. Este o boală care trebuie prevenită, sigur, atât cât se poate. Apoi este cardiopatia ischemică, o consecinţă a aterosclerozei, iar infarctul este vârful aisbergului. Tulburările de ritm sunt consecinţa tuturor acestor boli, dar pot apărea şi pe fond genetic sau dobândit, indiferent că inima are sau nu o altă boală. Cardiopatiile congenitale, cardiomiopatiile sunt într-o creştere foarte mare, cu afectarea directă a contractilităţii muşchiului inimii.
Pe