Cel mai necruţător cancer din lume, cel pancreatic, răpune şi mulţi oameni avuţi, care trăiesc în stres şi mănâncă dezordonat.
Cancerul pancreatic pare să ia la rând vedetele, care au un stil de viaţă agitat, mănâncă gras şi dezordonat. Patrick Swayze şi Luciano Pavarotti au fost răpuşi de "boala milionarilor", iar pe magnatul Apple, toată averea nu l-a făcut bine.
În ciuda progreselor în medicină, pentru cancerul la pancreas nu s-a inventat încă un tratament, aşa că un procent zdrobitor de 98% dintre bolnavi mor.
Două forme de boală, evoluţii diferite, acelaşi sfârşit
Steve Jobs suferea de cancer de pancreas de tip neuroendocrin, o formă mai rară, care evoluează mult mai lent decât cea "clasică". Ceea ce înseamnă că nu neapărat tratamentele inaccesibile "muritorilor" au bătut cu mult prognosticul medicilor.
Cancerul pancreatic este clasificat în funcţie de partea pe care o atinge: fie zona care produce enzimele digestive (exocrină)- forma clasică, fie zona care produce insulină sau alţi hormoni (endocrină). Boala lui Jobs se încadra în cea de-a doua categorie. În cazul lui, celulele canceroase au produs insulină în exces, care i-a scăzut drastic glicemia.
"Aceste forme sunt rarisime. Sub 5% din numărul cazurilor de cancer la pancreas sunt de acest fel. Tumora de tip neuroendocrin are o altă compoziţie anatomopatologică şi secretă în exces hormoni. Dacă cel clasic are o evoluţie fulger, acesta evoluează lent, chiar şi în metastaze, şi prelungeşte viaţa şi cu doi-trei ani", explică dr. Florin Băcanu, oncolog la Spitalul "Sf. Maria", din Bucureşti.
Indiferent de formă însă, cancerul la pancreas, a patra boală ca mortalitate în lume, nu dă multe şanse pacienţilor. Un procent zdrobitor de 98% din bolnavi mor. Cauzele exacte ale bolii nu sunt cunoscute. Totuşi, persoanele care au în fa