Antreprenorul australian Roger Davey vrea sa profite de fenomenul care face ca aerul fierbinte sa se ridice - vrea sa creeze, sa captureze si sa controleze aerul fierbinte, pentru a alimenta orasele cu energie electrica.
Davey intentioneaza sa construiasca un urias turn solar, de aproape 800 de metri in inaltime, in desertul Arizona, informeaza CNN. Aerul fierbinte va circula in interiorul turnului si va actiona 32 de turbine, invartindu-le suficient de rapid pentru a crea energie mecanica, pe care generatoarele o convertesc in electricitate.
Compania sa, EnviroMission, sustine ca un astfel de turn poate crea pana la 200 de megawati pe zi, suficient pentru necesarul a 100.000 de locuinte. Este o sursa suplimentara de energie pe langa cele conventionale, nepoluanta.
Care este acea calitate care o diferentiaza de alte energii neconventionale - solara, eoliana? "Unul din cele mai importante lucruri care cred ca diferentiaza aceasta de orice altceva este capacitatea de a produce energie in functie de necesitati", spune Davey, care aminteste ca energia solara nu este disponibila noaptea, spre exemplu, iar cea eoliana nu poate fi obtinuta cand nu bate vantul, fiind, asadar, "spasmodice".
In plus, Davey sustine ca poate produce electricitate fara a utiliza apa - centralele nucleare si pe baza de carbune utilizeaza cantitati uriase de apa, in vreme ce panourile solare trebuie spalate frecvent pentru a functiona la parametri buni.
Desi turnul EnviroMission este doar un concept in acest moment, Davey sustine ca tehnologia necesara, la o scara mai mica, s-a dovedit eficienta in teste care au durat sapte ani, in campiile din Spania. Acolo, turnul a creat 50 de kilowati pe zi, au anuntat constructorii germani.
Turnul lui Davey va fi construit din ciment si va fi a doua cea mai inalta cladire din lume, dupa Bu