Analistul politic Vladimir Socor a declarat, in cadrul Comisiei pentru Dimensiunea Civila a Securitatii din cadrul Adunarii Parlamentare a NATO, ca "Moldova este o poveste de succes a parteneriatului estic, dar si un paradox". Vladimir Socor a explicat ca societatea din Republica Moldova este dezorientata si impartita, majoritatea dorind sa se alature Europei dar, in acelasi timp, politicienii rusi sunt extrem de apreciati, iar Rusia beneficiaza de un mare prestigiu.
Analist politic originar din Romania (s-a nascut pe 3 august 1945 in Bucuresti n.red.), Vladimir Socor a prezentat, in cadrul cadrul Comisiei pentru Dimensiunea Civila a Securitatii din cadrul Adunarii Parlamentare a NATO, o analiza asupra situatiei Republicii Moldova in actualul context international.
Citeste si asculta mai jos principalele declaratii facute de analistul politic
Descarca fisierul audio in format MP3
Stiu ca Romania e interesata de Moldova, mai exact urmareste atent situatia de acolo si promoveaza dorinta Moldovei de a intra in randul tarilor vestice, via UE. In Moldova intalnim, ca si in Ucraina, aceleasi probleme legate de securitate in privinta constructiei statului, dezvoltarea institutiilor si identitatea nationala.
Moldova este o problema speciala din cauza impartirii tarii, rezultata dupa ocupatia rusa din Transnistria.
Timp de opt ani, din 2001 pana in 2008, Moldova a fost condusa de Partidul Comunist. A fost singurul caz unde partidul comunist a avut o revenire spectaculoasa dupa ce URSS s-a destramat. Inca din 1998 Partidul Comunist a avut o revenire. Motivele sunt multiple. Este o realitate ca PCR este cel mai popular partid in Moldova.
Din 2001 pana in 2008, Moldova, o republica parlamentara, pe hartie, a fost de fapt o republica prezidentiala condusa de presedintele Voronin, sefu