După bronzul obţinut vara, soarele poate lăsa urme neplăcute pe tenul care, odată cu primele zile de toamnă, devine gras şi se umple brusc de coşuri.
Pe lângă expunerea la soare, mărirea producţiei de sebum odată cu schimbarea anotimpului mai poate fi provocată şi de creşterea nivelului de stres cauzat de întoarcerea la job sau la şcoală. Pentru a domoli „crizele" tomnatice ale tenului, pe lângă tratamentul prescris, la nevoie, de dermatolog, primul pas pentru îngrijirea tenului gras este achiziţionarea produselor cosmetice potrivite.Sunt de evitat cosmeticele mult prea agresive şi prost tolerate de ten. Primul semn de intoleranţă este senzaţia de piele care ţine. Când tenul este degresat şi deshidratat excesiv, glandele sebacee nu fac altceva decât să secrete şi mai mult sebum ca o reacţie naturală de apărare.
Îngrijirea eficientă a tenului cu probleme
Nu este de ajuns ca pe ambalaj să fie menţionat oil free (fără ulei) sau noncomedogenic (care nu irită) pentru ca produsul destinat tenului gras să fie eficient. În afară de senzaţia de confort care apare după aplicare, cosmeticele de îngrijire a tenului cu imperfecţiuni trebuie să se bazeze pe substanţe active precum acidul salicilic, alfa hidroxiacizi, zincul sau extractul de aloe vera.
Pe lângă rolul de reglare a aspectului gras al tenului, aceste substanţe au efect antibacterian, cicatrizant şi dezincrustant. Sunt de evitat cosmeticele pe bază de alcool care usucă prea tare pielea, cel puţin în privinţa tenului gras. La o anumită perioadă trebuie să schimbi gamele de îngrijire întrucât glandele sebacee se pot obişnui destul de repede cu ingredientele cremelor matifiante.
Click pentru a mări