Lipsa precipitatiilor din ultimele luni i-a fortat pe agricultori sa recurga la masuri extreme. Sefii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) au transmis deja fermierilor sa renunte la folosirea plugului pentru arat, din cauza uscaciunii solului. "Inlocuirea araturii prin lucrarea cu grapa, cu discuri sau alte agregate care mobilizeaza solul, pe suprafetele cu premergatoarele timpurii, dar care nu au fost mobilizate prin aratura imediat dupa recoltare, se recomanda cu prioritate in conditiile acestei toamne extrem de secetoase. Este recomandat sa se renunte la folosirea plugului in conditiile actuale", se arata in recomandarile DADR transmise agricultorilor.
Lipsa apei din sol a dus pana acum la calamitarea culturilor de rapita si orz de toamna. "Rapita este compromisa total. Nu stim deocamdata cat s-a insamantat, anul trecut au fost in jur de 14.000 hectare, dar cert este ca seceta a compromis total culturile de rapita. De semanat acum nici nu poate fi vorba, chiar daca cineva ar face risipa de efort si ar ara terenul. Din cauza lipsei de apa, semintele ar sta ca in sac, fara sa germineze", a explicat directorul DADR, Catalin Rosca.
Daca sunt compromise culturile de rapita si orz, sefii din agricultura ieseana recomanda insamantarea de grau pe suprafete mai mari decat anul trecut. "La grau nu este inca totul pierdut, cu conditia sa ploua in urmatoarele doua saptamani. Daca nu ploua, vor fi probleme mari si cu graul, pentru ca, pana la venirea iernii, semintele plantate au nevoie de aproximativ 600 de ore de caldura in sol", a adaugat Catalin Rosca. "In cazul continuarii secetei, se pot amplasa suprafete mai mari de grau dupa grau, efectuandu-se lucrari de pregatire a solului mai facil, in special acolo unde la recoltarea graului s-a folosit echipamentul de tocat al paielor si s-a efectuat imediat lucrarea de aratura la 1