Există beri mai tari ca absintul. În ultimii ani, câteva mici berării din Germania, Scoţia sau Olanda au intrat cu îndârjire într-o competiţie care a crescut spectaculos nivelul de alcool suportat de o bere. S-a ajuns astfel de la 30% la 60%, procentaj care îi face sceptici şi temători până şi pe amatorii de bere.
Romanialibera.ro vă prezintă principalii actori ai cursei pentru cea mai puternică bere din lume şi controversele stârnite de aceştia.
Lupta a pornit în noiembrie 2009. O berărie care se înfiinţase cu doar doi ani în urmă - BrewDog din Scoţia - a "atacat" recordul deţinut de o altă berărie de nişă, Schorschbrau din Germania. Aşa s-a născut Tactical Nuclear Penguin, o bere cu 32% alcool, un procent peste Schorschbock-ul germanilor.
Despre bere şi schizofrenie
"Am forţat graniţele, am dus inovaţia în bere la un alt nivel", se lăudau scoţienii. Numele produsului l-au explicat în acelaşi stil bombastic: "Originea arctică, rudă cu schizofrenia, vorbeşte despre perioada în care berea a fost expusă la temperaturi extrem de scăzute". Publicul a aflat esenţialul: Tactical Nuclear Penguin şi-a început viaţa ca un imperial stout (bere neagră de calitate superioară) de 10% şi a trecut prin 18 luni în care a fost învechită în butoaie pentru whisky, expusă la temperaturi de până la -20 de grade Celsius şi decantată până a atins nivelul dorit. "Se poate servi împreună cu o ciocolată albă, abordând un aer de nonşalanţă aristocratică", recomandau cei de la BrewDog.
Nu au întârziat să apară voci acuzatoare care criticau berăria din Aberdeen pe motiv că ar fi alimentat "epidemia de alcoolism din Scoţia". Totuşi, preţul era prehibitiv: circa 300 de euro pentru o sticlă de 330 ml. Dar BrewDog avea să revină cu un produs şi mai controversat. A trebuit însă ca recordul stabilit de "Pinguin" să fie bătut.
"Berea care îţi pune păr pe piept"
Î