Judetul Iasi va avea cinci noi arii de protectie a speciilor de pasari si a habitatului acestora, iar spatiile care erau deja sub protectia legii vor fi extinse. Guvernul a aprobat saptamana aceasta, la propunerea Ministerului Mediului si Padurilor, o hotarare de instituire a regimului de arii protejate aviafaunistice, ca parte integranta a retelei ecologice europene Natura 2000 in Romania. Propriu-zis, statul roman s-a conformat obligatiilor fata de Comisia Europeana de desemnare a ariilor protejate aviafaunistice, pentru a evita declansarea procedurii de infringement impotriva Romaniei.
Hotararea de Guvern recent aprobata prevede infiintarea Sitului Natura 2000 Belcesti prin extinderea ariei protejate deja instituite in zona. Propunerea a mai fost facuta in 2006, dar nu a fost validata la momentul respectiv. Noul sit vizeaza suprafete mai cuprinzatoare de teren cu habitate ale diferitelor specii de pasari, animale si plante protejate prin legi specifice si cu specii de pasari prioritare, atat la nivel national, cat si comunitar.
In afara de Acumularile Belcesti, in judetul Iasi au fost prevazute spre a fi extinse si transformate in situri Natura 2000 ariile Dealu Mare - Harlau (extinderea rezervatiei Fagetu Secular), Padurea Florean Frumusica - Ciurea, Raul Moldova - Mitesti - Onicesti si Raul Siret - Pascani - Roman.
In cele 22 situri Natura 2000 si cele 27 rezervatii naturale din judetul Iasi traiesc peste 160 specii de animale protejate de lege de interes comunitar si de interes national. Printre mamiferele protejate se numara pisica salbatica, popandaul, vidra si toate speciile de lilieci. In ceea ce priveste pasarile cele mai rare si mai pretioase din judet, vulturul codalb ocupa prima pozitie in lista de specii de pasari protejate, lista care cuprinde si barza alba si cea neagra, lopatarul, egreta sau sfranciocul. Mom