Cu o anchetă demarată cu surle şi trâmbiţe în urmă cu mai bine de patru luni, procurorii Secţiei de combatere a corupţiei din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au cerut instanţei supreme pentru a cincia oară prelungirea mandatelor de arestare preventivă emise pe numele suspecţilor din dosarul Portul. Foarte interesant, în timp ce procurorii antirocupţie insistă pentru prelungirea mandatelor astfel încât urmărirea penală să poată fi desfăşurată în continuare în bune condiţii, avocaţii apărării susţin că, pe măsură ce timpul trece şi ancheta înaintează, iese la iveală faptul că nu există probe pentru acuzare.
Iar asta, în condiţiile în care marii directori şi demnitari în stat acuzaţi de fapte de corupţie în dosarul Portul au fost între timp puşi sub acuzare şi pentru alte fapte decât cele mediatizate iniţial. Totuşi, avocaţii apărării spun că, atât noile, cât şi vechile acuzaţii aduse de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie s-ar baza exclusiv pe interpretări proprii ale discuţiilor telefonice purtate de persoanele vizate şi interceptate de anchetatori. „Procurorii pornesc de la limbajul utilizat de acuzaţii din dosar în convorbirile telefonice şi ajung la scenarii privind mari fapte de corupţie. Dar ce să facem dacă acesta este limbajul folosit pretutindeni astăzi: comprimat, spartan, cu sincope şi, mai ales, extrem de interpretabil?! Totuşi, nu poţi să acuzi oamenii exclusiv în baza unor interpretări, darămite să-i mai ţii şi arestaţi", au declarat avocaţii apărării.
Corupţie pe mai multe nivele
De partea cealaltă, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie dau de înţeles că ancheta este una deosebit de complexă, fiind vizată anihilarea unei adevărate reţele de vămuire nelegală a mărfurilor în porturile constănţene, iar astfel urmând să fie anihilate diversele „celule", separat, pentru fiecare nivel al corupţiei identificat de pr