Curentul de meteori Draconide ar putea avea o izbucnire de activitate în noapte de 8 spre 9 octombrie, conform Organizatiei Mondiale de Meteori. Calculele arată că undeva între ora 22 şi 3 dimineaţa ar trebui să observăm cele mai multe stele căzătoare.
Metorii din acest curent apar atunci când Terra trece prin acelaşi loc prin care a trecut cometa 21 P/Giacobini-Zinner şi de obicei se văd doi, trei pe oră. Anul acesta însă s-ar putea să vedem mai mulţi, 60 pe oră, pentru că ne vom întâlni cu o parte densă în particule a locului prin care a trecut cometa între 1900 şi 1907.
În 1933 şi 1946 planeta noastră a trecut prin aceeaşi parte a traiectoriei cometei şi s-au observat adevărate „furtuni” de meteori. Se crede că anul acesta activitatea va fi mai slabă ca intensitate decât atunci pentru că materialul din zonă s-a disipat în spațiu.
Calculele arată că undeva între ora 22 şi 3 dimineaţa ar trebui să observăm mai multe stele căzătoare care par a veni din constelaţia Draco, aflată nu departe de strălucitoarea stea Vega. Nu le vom vedea pe toate în acea constelaţie şi pentru a determina dacă am observat o draconidă trebuie să prelungim înapoi traiectoria meteorului să vedem dacă ajunge în constelaţia Draco.
Acest curent de meteori produce suprize aşa că este musai să îl observăm. Lumina Lunii Pline va şterge din meteori, fiind posibil să vedem mai puţine stele căzătoare pe oră. Ne aşteptăm ca şi în 2012, 2020, 2024, 2025, 2030, 2035, 2037, 2042 şi 2044 să avem o activitate crescută a acestui curent de meteori, mai ales că anul viitor cometa mamă (21 P/Giacobini-Zinner) se întoarce la periheliu (aproape de Soare).
Broadcasting live with Ustream
Streaming live video by Ustream
Curentul de meteori Draconide ar putea avea o izbucnire de activitate în noapte de 8 spre 9 octombrie, conform Organizatiei Mondiale de Meteori. Ca