Franţa, Rusia şi Ucraina au pus tunurile pe România chiar la Bucureşti, la AP NATO. Motivul îl constituie scutul antirachetă de la Deveselu.
Astfel, reprezentanţi ai celor trei state au formulat la reuniunea comisiei pentru apărare şi securitate a AP NATO, rezerve şi critici faţă de amplasarea scutului antirachetă. Parlamentarul francez Jean Michel Boucheron a pus problema eficienţei scutului, afirmând că nu serveşte securităţii Europei şi că ar putea atrage un act de agresiune (detalii aici).
Secretarul de stat Bogdan Aurescu a fost întrebat de un oficial rus dacă România consideră că sistemul de apărare antirachetă este unul european sau doar o parte a celui american şi dacă România a avut acordul tuturor statelor membre ale NATO pentru semnarea Acordului cu SUA pentru amplasarea scutului. Răspunsul lui Aurescu a fost că decizia de amplasarea scutului la Deveselu a fost transparentă, România informând Rusia despre această hotărâre, transmite Mediafax.
La rândul său, reprezentantul din Ucraina la AP NATO a întrebat dacă şi până la ce nivel România s-a consultat cu ţările vecine atunci când a decis amplasarea scutului antirachetă pe teritoriul său. În plus, parlamentaraul ucrainean a întrebat dacă prezenţa soldaţilor americani la Deveselu nu va constitui cumva o ameninţare pentru ţările din jur şi care vor fi implicaţiile amplasării scutului asupra regiunii Mării Negre.
Aurescu a precizat că România a anunţat Ucraina despre amplasarea scutului şi a afirmat că soldaţii americani care vor fi prezenţi la Devesul nu vor reprezenta un pericol pentru echilibrul de la Marea Neagră, în condiţiile în care în alte locuri din regiune, cum ar fi Crimeea, aparţinând de Ucraina, sunt detaşate trupe ruseşti mult mai numeroase.
Ucraina şi-a exprimat, iniţial, interesul în colaborarea în sistemul antirachetă NATO, dar şi-a schimbat opinia, ta