Fabrica de bere Heineken Constanţa organizează astăzi evenimentul „Ziua Porţilor Deschise", în cadrul căruia curioşii pot vedea „pe viu" cum se creează lichidul care aduce bucuria şi răcoarea atâtor oameni.
Primul tur de fabrică începe la ora 9.00, iar ultimul va avea loc la ora 16.00, intervalul vizitelor fiind din 20 în 20 de minute.
Cu o zi înainte de „Ziua Porţilor Deschise", reprezentanţii mass-media au fost invitaţi să afle secretele fabricii de bere Heineken. Ghidul prin lumea interesantă a berii a fost chiar directorul fabricii, Adrian Babu, căruia i s-au alăturat şefii de secţie, fiecare explicând etapele prin care se naşte berea. De la malţ la must de bere, dulce ca un suc de toamnă, şi apoi la berea spumoasă şi răcoritoare pe care o savurăm ca produs finit, drumul este minuţios, format din numeroşi paşi, dar fascinant pentru neiniţiaţi. Vedem berea ca pe o băutură comună? Ne înşelăm amarnic! Intrăm în secţia de fierbere, unde şeful de secţie, Ovidiu Petrenciu, ne povesteşte cum se macină malţul de orz pentru a obţine granulaţii mai mici, uşor accesibile enzimelor care descompun diferiţi compuşi ai malţului. Apoi este amestecat cu apa caldă pentru a pune în funcţiune enzimele. Cel mai important proces este descompunerea amidonului în zaharuri, obţinându-se un lichid cu gust dulceag, numit must de malţ, dar şi descompunerea proteinelor, care mai apoi au rol în formarea spumei.
Şapte paşi către perfecţiune
Mustul de malţ este filtrat pentru a-l separa de partea grosieră numită borhot, apoi este supus fierberii, adăugându-i-se hamei pentru a da gustul amărui şi aroma caracteristice berii. Este trecut apoi într-un vas numit whirlpool, unde se separă trubul format din particulele rămase din hamei şi proteine coagulate. Mustul este apoi răcit la o temperatura de aproximativ 9 grade Celsius şi însămânţat cu drojdie de bere. Drojdia transfor