La cinci luni după ce manuscrisele lui Emil Cioran au ajuns la sediul Bibliotecii Academiei Române, s-a terminat şi procedura legală a donaţiei, astfel că abia acum vor putea fi publicate online şi studiate de către specialişti. gândul vă prezintă imagini cu locul în care sunt ţinute manuscrisele lui Cioran de la sediul Bibliotecii Academiei Române.
Manuscrisele lui Cioran.Foto: Octav Ganea
Când un profesor de filosofie a sunat în august la Biblioteca Academiei să întrebe dacă manuscrisele lui Cioran pot fi analizate de către specialişti, i s-a răspuns că până nu se termină procedurile legale ale donaţiei, publicul nu are acces la ele. Săptămâna trecută s-a încheiat legalizarea actului notarial, iar manuscrisele lui Cioran pot fi inventariate, scanate şi publicate online.
Sală de lectură a Bibliotecii Academiei Române. Foto: Octav Ganea
Cine va dori să le studieze în sala de lectură, poate să îşi facă la bibliotecă o legitimaţie ce costă 25 de lei pe an, cu reduceri pentru doctoranzi, profesori, sau studenţi.
Manuscrisele lui Cioran.Foto: Octav Ganea
Directorul Bibliotecii Academiei, Florin Filip, a explicat pentru gândul că manuscrisele sunt păstrate în condiţii foarte bune, la temperatura şi umiditatea adecvate pentru a nu se deteriora.
Academicianul Florin Filip, directorul Bibliotecii Academiei Române. Foto: Octav Ganea
"Biblioteca Academiei are obligaţia legală să le păstreze în condiţii optime de depozitare şi conservare, aşa cum scrie în actul notarial de donaţie. Desigur că vor fi publicate online, în câteva săptămâni vor putea fi consultate de oricine pe site-ul Bibliotecii Academiei. Când vom face rost de fonduri, le vom facsimila şi publica într-o ediţie specială, dar asta se va întâmpla mai încolo, momentan manuscrisele trebuie ştampilate, triate şi plasate în nişte plicuri speciale, est