Carne de vită cu bambus, souvlaki, deliciul sultanului, sac kavurma, kafta, humos cu carne, ouzo sunt doar câteva preparate care se pot mânca la restaurantele cu specific din Constanţa. Gastronomia libaneză îşi are originile în urmă cu mii de ani când anticii fenicieni, părăsind ţărmurile mării şi strămutându-se în munţi, au fost nevoiţi să se adapteze noilor condiţii de viaţă. Acest lucru a influenţat categoric şi modul de hrănire. Influenţele europene şi-au făcut apoi simţită prezenţa.
Carnea de porc lipseşte complet din meniul libanezilor. Reţetele lor folosesc doar carnea de oaie, de vită sau de pui.
Provocare orientală
Ingredientele sunt toate naturale, legume şi seminţe. Nu se folosesc grăsimi animale, iar uleiul de măsline este elementul de bază atunci când vine vorba de prăjeli. Secretul mâncărurilor tradiţionale constă în ingredientele folosite: coriandru, cimbru sălbatic de culoare roşie.
Tabule este un fel de salată. Conţine pătrunjel, roşii, ceapă, mentă, lămâie, ulei de măsline, coriandru, cimbru sălbatic de culoare roşie, precum şi kammum - cimbru sălbatic. Însă grâul pisat ce se adaugă aduce, pe lângă vitaminele din legume, şi un conţinut mare de proteine. La libanezi, fiertura de orez cu fidea înlocuieşte pâinea.
Menta, piperul roşu sau negru şi boiaua sunt condimentele care dau gust mâncărurilor tradiţionale turceşti. La loc de cinste este trecută o mâncare spectaculoasă flambată: sac kavurma. Este un preparat tradiţional cu carne de vită, oaie şi pui, cu legume şi orez aşezate în tigăi speciale, aduse din Turcia.
Adana este tot un fel de mâncare tradiţională: chifteluţe cu carne de vită şi de oaie, pregătite cu condimente aduse direct din Turcia.
Hamburger sârbesc
Plescaviţa, adică un fel de hamburger sârbesc, aivar (zacuscă) sau cevapi (mici sârbeşti) sunt