O ştire extrem de importantă e ignorată sau trecută la fapte diverse în redacţiile bucureştene. Între 8 şi 10 octombrie, Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii, Kiril, se va afla în \"vizită canonică\" la Chişinău.
Obişnuiţi cu măsluirea alegerilor, cumpărarea de voturi şi înţelegeri pe sub masă, politicienii români şi samsarii lor nu-şi dau seama de dimensiunea politică a fenomenului religios. De importanţa covârşitoare a credinţei în noua dimensiune globală, în paradigma vremurilor. Spre dezamăgirea semidocţilor, nu-l voi cita pe Malraux şi al său secol religios, o biată butadă cunoscută până şi de chibiţii din Cişmigiu. La nivel global, şapte din 10 oameni afirmă că religia joacă un rol major în viaţa lor, aşa că restul comentariilor sunt de prisos.
Vizita Patriarhului Kiril este fără îndoială o vizită geopolitică, dar şi geospirituală. Kiril, cel deal 16-lea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Ruse, vrea să regenereze biserica pe care o păstoreşte, în fapt o biserică multinaţională, care cuprinde ruşi, dar şi ucrainieni, bieloruşi, români etc. Pe numele său de mirean Vladimir Mihailovici Gundyaev, fostul mitropolitul de Smolensk şi Kaliningrad ales întâistătător al "Sfintei Rusii" este un bărbat charismatic. Habotnic, dar un bun cunoscător al culturii occidentale, ani buni de zile preşedinte al Departamentului pentru Relaţii Externe al Patriarhiei Moscovei. Adică un fel de ministru de externe al Bisericii Ortodoxe Ruse, omul care facea şi desfăcea totul în materie de diplomaţie a bisericii pravoslavnice. De altfel, cei iniţiaţi în problemele religioase ştiau de pe vremea Patriarhului Alexei al II-lea că Mitropolitul Kiril conducea Patriarhia Rusă, cel puţin la nivel extern.
Kiril a vizitat Ucraina - unde trei jurisdicţii paralele îşi dispută întâietatea de vreo cinci ori în decurs de numai doi ani. Acum vine şi la Chişinău, în Rep