Seful delegaţiei din partea Dumei de Stat a Federaţiei Ruse, Musa Manarov, prezent sambata in cadrul Comisiei pentru aparare si securitate a Adunarii Parlamentare NATO, l-a intrebat pe secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, daca Romania priveste scutul antiracheta ca unul european sau ca pe unul american. Totodata, reprezentantul delegatiei ruse l-a intrebat pe Bogdan Aurescu daca, pe langa gazduirea elementelor sistemului antiracheta la Deveselu, Romania va mai avea si alte contributii la scutul american.
Mai mult, Musa Manarov, seful delegatiei din partea Dumei de Stat a Federatiei Ruse, i-a cerut secretarului de stat roman sa clarifice daca acordul semnat de Romania cu Statele Unite este unul intre doua state, semnat la doua nivele intre cele doua tari, sau daca Romania a avut mandatul NATO pentru a semna acordul cu SUA.
Aurescu a raspuns amintind ca acordul dintre SUA si Romania privind scutul racheta a fost facut public pe 23 septembrie si ca "la Summitul de la Lisabona s-a adoptat un concept strategic, care a confirmat indivizibilitatea securitatii pentru statele membre NATO. Rusia a fost si ea invitata sa construiasca sistemul european antiracheta. Ma intereseaza care este parerea dumneavoastra privind contributia europeana la construirea sistemului antiracheta in Europa".
"Am ajuns la un nivel de transparenta fara precedent si am facut un gest care arata ca nu avem nimic de ascuns atunci cand am publicat acordul semnat cu SUA. Este un sistem european de aparare antiracheta. Sunt acorduri semnate intre mai multe tari: Romania-SUA, SUA-Polonia, SUA-Turcia. Sunt implicate si Spania si Olanda. Este o contributie solida a tarilor europene la dezvoltarea acestui sistem care momentan este american", a spus Aurescu.
"Acest sistem a fost sustinut de catre NATO. Cand am semnat acordul cu SUA nu a