Ştiaţi că există o specie de gândaci care se împerechează cu cutiile de bere? Sau că atunci când simţi nevoia de a urina poţi să iei cele mai bune decizii? Ei bine, acestea sunt doar două dintre “descoperirile” care au primit trofeul IgNobel, varianta trăsnită a Nobelului. Ştiaţi că există o specie de gândaci care se împerechează cu cutiile de bere? Sau că atunci când simţi nevoia de a urina poţi să iei cele mai bune decizii? Ei bine, acestea sunt doar două dintre “descoperirile” care au primit trofeul IgNobel, varianta trăsnită a Nobelului.
Premiul pentru Pace. Arturas Zuokas, primarul oraşului lituanian Vilnius, şi-a adjudecat acest “trofeu” pentru că a demonstrat cum poate fi rezolvată problema maşinilor de lux parcate ilegal - treci cu tancul peste ele.
Premiul pentru Biologie l-au luat doi entomologi, care au început să studieze gândacii din ordinul Buprestidae când se aflau în Australia şi au observat gândaci multicolori care încercau să se împerecheze cu nişte cutii de bere de culoare maro. Ei susţin că gândacii masculi asociau cutiile de bere cu femele, iar striaţiile de pe doze credeau că sunt cu aripile partenerelor.
Premiul pentru Fiziologie i-a revenit Annei Wilkinson, de la Universitatea Lincoln, pentru studiul “Căscatul nu e contagios în cazul ţestoaselor cu tâmple roşii de Florida”.
Premiul pentru Psihologie l-a luat Karl Halvor Teigen de la Universitatea din Oslo, Norvegia, pentru că a încercat să înţeleagă de ce, în viaţa de zi cu zi, oamenii oftează. Răspunsul? Imediat ce primeşti o sarcină dificilă de făcut, răspunsul emoţional e unul singur: “Oooof”.
Premiul pentru Fizică a fost adjudecat de Philippe Perrin şi colegii săi, care au încercat să explice de ce sportivii care aruncă discul (foto dreapta) ameţesc, iar cei care aruncă ciocanul (foto stânga), nu. Cercetătorii cred că ultimii se uită fix la un pun