Teoria universurilor paralele este posibilă, demonstrează al treilea episod din seria \"Curiosity\", de astăzi, de la ora 22.00, pe Discovery Channel.
Cel de-al treilea episod din seria „Curiosity”, de la Discovery Channel, se întreabă, alături de oameni de ştiinţă, dacă există universuri paralele. EVZ și Discovery Channel a lansat o dezbatere și un concurs pe marginea întrebărilor seriei. Cele mai inspirate trei răspunsuri vor fi premiate cu un tricou „Discovery”. Concursul va dura trei zile, iar pentru răspunsuri folosiți pagina de Facebook a evz.ro, facebook.com/evz.ro
Oamenii de ştiinţă încep să creadă în existenţa unor universuri paralele, care ar putea determina soarta omenirii. Problema existenţei altor universuri a devenit subiect de dezbatere mai ales după apariţia mecanicii cuantice.
Posibilitatea existenţei altor tipuri de viaţă a fost luată foarte serios în calcul încă de pe vremea lui Anaximandru, secolul al VII-lea inainte de Hristos. Mai departe, în secolul al XVIII-lea d.Hr, francezul Bernard le Bouyer de Fontenelle dezbătea o temă fascinantă pentru acele vremuri, acea a “plurităţii de lumi”, o teză care a fost acreditată de un număr mare de cosmologi.
Însă problema existenţei şi a altor universuri, altele decât cel observabil, cel în care trăim, a constituit subiect de dezbatere ştiinţifică intensă mai ales după apariţia mecanicii cuantice.
"Când cineva studiază proprietăţile atomilor descoperă că realitatea este mai stranie decât şi-ar fi închipuit oricine. Particulele au într-adevăr posibilitatea, într-un anumit sens, de a se afla simultan în mai multe locuri", spune Alan Guth, profesor la Institutul de Tehnologie din cadrul Cambridge, Massachusetts, SUA. Aceasta înseamnă că particulele nu există doar în universul nostru, ci apar şi în alte universuri paralele cu al nostru.
"În esenţă, tot