În noaptea de 8 spre 9 octombrie, între orele 20:00 - 02:00, pe cerul României urma să fie vizibil un fenomen astronomic pe care l-am mai văzut doar bunicii noştri, în 1946. Mult-aşteptatul spectacol al Draconidelor a fost compromis însă de norii care au acoperit cerul în a doua parte a zilei şi de ploaie.
"Nu se poate vedea nimic, asta o ştie şi-un copil de clasa a II-a. Numai dacă e senin, fenomenul poate fi observat", mărturisea, sâmbătă seara, cu dezamăgire în glas, Adrian Şonka, reprezentantul Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Capitală.
După ce aşteptase fenomenul la Observatorul Astronomic, expertul pleca spre acasă nefiind foarte optimist în ceea ce priveşte posibilitatea înseninării cerului. Şonka mai spera că poate, spre ora două noaptea, ploaia se va opri şi cerul se va însenina, astfel încât fenomenul să poată fi observat şi în România.
Cum au aşteptat românii Draconidele:Draconidele pun stăpânire pe cerul României sâmbătă seară
Ce sunt Draconidele
"Ploaia de stele" cunoscută sub numele de Draconide este rezultatul trecerii planetei noastre prin acelaşi loc prin care a trecut cometa 21 P/Giacobini-Zinner, informează site-ul NASA.
"Fenomenul are loc în fiecare an, dar în mod normal sunt vizibile aproximativ 10 - 20 de stele căzătoare. De această dată ne aşteptăm la o adevărată izbucnire", ne declarase, în cursul zilei, Adrian Şonka, precizând că "anul acesta Pământul va trece prin aceeaşi zonă prin care a trecut cometa în anii 1900 şi 1907".
Potrivit site-ului Observatorului, se estimează că anul acesta vor cădea 60 de meteori pe oră.
De ce diferă estimărille privind intensitatea ploii de stele
"Estimăm că vom observa până la 750 de meteori. Momentul în care se va produce acest fenomen va fi prielnic pentru observatorii din Orientul Mijlociu, din Nordul Africii şi din unele zone ale