Românii au parte de un nou spectacol astronomic. În noaptea aceasta pe cer se va putea observa un curent de meteori denumit "Draconide". O ploaie asemănătoare de stele căzătoare a avut loc în anul 1946. Potrivit Observatorului Astronomic din Bucureşti, între ora 22.00 şi ora 3 dimineaţa ar trebui să se observe mai multe stele căzătoare din constelaţia Draco, aflată în apropierea stelei Vega.
Meteorii din acest curent apar atunci când Terra trece prin acelaşi loc prin care a trecut cometa 21 P/Giacobini-Zinner şi de obicei se văd doi, trei meteori pe oră. Anul acesta, s-ar putea să vedem mai multe stele căzătoare aproape 60 pe oră.
Draconidele vor fi vizibile în toată Europa, dar şi în India, China şi Japonia. Mai aveţi şanse să vedeţi şi alte ploi de stele până la sfârşitul anului. Tot în luna octombrie, în noaptea dintre 20 şi 21, pe cerul României se vor vedea Orionidele, în medie 25 de stele căzătoare pe oră.
De asemenea, în noaptea de 4 spre 5 noiembrie se va produce maximul curentului Tauride, putând fi văzuţi pe cer meteori foarte strălucitori. Leonidele au maximul în zilele de 16, 17 sau 18 noiembrie, timp în care se vor vedea 10-15 meteori pe oră.
Între 1998-2002 Leonidele au fost foarte bogate în meteori, pentru că sursa acestui curent, cometa Tempel-Tuttle, a trecut la periheliu. Luna decembrie aduce cel mai spectaculos curent de meteori, Geminidele. Geminidele produc în timpul maximului, noapte de 13 spre 14 decembrie, între 60-80 meteori pe oră, o mare parte din ei fiind foarte strălucitori Liliana Simionescu: Draconidele, nou spectacol astronomic
Românii au parte de un nou spectacol astronomic. În noaptea aceasta pe cer se va putea observa un curent de meteori denumit "Draconide". O ploaie asemănătoare de stele căzătoare a avut loc în anul 1946. Potrivit Observatorului Astronomic din Bucureşti, între ora 22.00 şi ora 3