Urbea noastră a pierdut unul dintre contructorii de nave, care, prin profesionalismul lor, au făcut faimoase în toată lumea vapoarele construite la Galaţi.
Vasile Miron s-a născut în anul 1935, în comuna Vânători, din judeţul Galaţi.
După absolvirea Facultăţii de Nave din cadrul Politehnicii gălăţene, şi-a început activitatea ca inginer stagiar în Şantierul Naval. Avea să se facă remarcat rapid astfel că a fost promovat în funcţiile de şef de atelier, şef al compartimentului Control Tehnic de Calitate, inginer şef şi apoi şef al serviciului Urmărirea Producţiei. Şi-a închinat întreaga carieră Şantierului Naval.
În 1990 a ieşit la pensie, dar până în ultima sa clipă de viaţă, a rămas cu gândul în şantier.
„A fost un profesionist desăvârşit. Ştia exact, întotdeauna, care este soluţia optimă pentru rezolvarea problemelor tehnice apărute în cursul construirii navelor. Iubea precizia. Despre Vasile Miron se poate spune că vorbea puţin şi făcea mult. Este o mare pierdere pentru breasla navaliştilor" spune Victor Dobrea, directorul de producţie al Şantierului Naval „Damen".
Şi Constantin Miron, tot inginer navalist, rememorează cu mândrie reuşitele profesionale ale fratelui său:
„Vasile a lucrat la nave de toate tipurile şi tonajele. De la motonave de 4.500 de tone, pentru Rusia şi 2800, pentru Grecia, până la petrolierele de 35.000 de tone. Şi la platformele de foraj maritim a lucrat. Şi-a iubit mult meseria şi pentru mine a fost un model. Am lucrat împreună numai în Şantierul Naval".
Vasile Miron a fost nu doar un profesionist desăvârşit, ci şi un familist de cursă lungă, cu 50 de ani de căsnicie exemplară.
Plecarea sa dintre noi lasă un gol, dar şi amintirea unui om despre care s-a vorbit şi se va vorbi numai de bine.