10 milioane de căsătorii timpurii au loc anual în toată lumea. Copiii sunt căsătoriţi pentru a pecetlui alianţe, pentru a păstra tradiţia sau din motive economice: familia scapă de o gură de hrănit.
Primele trei ţări în topul căsătoriilor timpurii sunt Niger, Ciad şi Mali. Pe locul patru este Bangladesh-ul, iar India este pe locul 13, scrie BBC News.
Aproximativ 14 milioane de adolescente între 15 şi 19 ani nasc în fiecare an. Fetele din acest grup de vârstă sunt de două ori mai expuse riscului să moară în timpul sarcinii sau după ce nasc, faţă de tinerele de 20 de ani.
India: Nouă nu ne pasă şi facem nunta oricum
Aproximativ 40% din totalul căsătoriilor timpurii care au loc în toată lumea se întâmplă în India, deşi sunt interzise, iar amenda este de aproximativ 1300 lire şi doi ani de închisoare.
"Mă enervează că guvernul încearcă să ne oprească. Aşa am făcut lucrurile dintotdeauna. De ce nu ne lasă să căsătorim minorii? Nouă nu ne pasă şi facem nunta oricum", explică bunicul unor fete de 6 şi 11 ani, la a căror nuntă a asistat jurnalista de la BBC.
De altfel, ar fi şi greu ca autorităţile să intervină şi să oprească nunta: întregul sat participă la organizarea căsătoriei şi nimeni nu va anunţa poliţia, explică un membru al unei organizaţii non-guvernamentale din Rajahstan.
Rukhmani are acum 26 de ani şi doi copii, însă a fost măritată la 6 ani şi a început să trăiască cu soţul ei când avea 15 ani. "Dacă n-aş fi fost măritată atât de timpuriu, aş fi putut învăţa să scriu şi să citesc şi n-aş fi stat toată ziua în arşiţă, muncind la câmp", i-a povestit femeia jurnalistei de la BBC.
Mamta este o altă tânără care a fost măritată când era copil. Şi ea regretă că nu a avut şansa să înveţe, ca să fie independentă. Acum, ea este obligată să suporte bătăile soţului ei.
Potrivit unui studiu al Centrului Internaţional de Studi