Preşedintele Comitetului Economic şi Social European, Staffan Nilsson, a declarat, pentru EVZ, că multinaţionalele trebuie să respecte drepturile lucrătorilor atunci când îşi mută producţia. Sursa: VLAD STĂNESCU
Şeful Comitetului Economic şi Social European (CESE), organ consultativ al UE, care reuneşte atât reprezentanţii mediului de afaceri, cât şi ai angajaţilor şi ai societăţii civile, spune că tinerii sunt cei mai afectaţi de criză, îngroşând numărul şomerilor.
EVZ: Cât de departe suntem de sfârşitul crizei?
Staffan Nilsson: Este dificil să faci o prognoză. Însă, noi le reproşăm liderilor politici întârzierea cu care au răspuns. Aceasta indică o slăbiciune a lor. Însă, sunt sigur că atât statele membre, cât şi Comisia Europeană şi Consiliul se vor uni pentru a susţine ieşirea din recesiune a UE.
Câte locuri de muncă s-au pierdut în UE în această perioadă? Care a fost ţara cea mai afectată din acest punct de vedere?
Nu am acum aceste date, însă suntem îngrijoraţi de rata mare a şomajului în rândul tinerilor. Acest lucru se întâmplă în toate statele membre, dar în Spania, de exemplu, rata şomajului în rândul tinerilor a ajuns la 40%. Pentru piaţa muncii este o provocare crearea de noi locuri de muncă pentru tineri. Cred, însă, că şi partenerii sociali trebuie să vină cu propuneri.
După Nokia, mai sunt şi alte companii mari care îşi vor reloca producţia în afara Uniunii Europene?
Acest proces îl vedem în diferite ţări. Sigur, pentru o mică localitate, când pierzi 2.000 de locuri de muncă este o tragedie. Dar, cred că acest proces de relocare nu poate fi oprit în mod artificial. Însă, consider că multinaţionalele, aşa cum este Nokia, care au făcut tot timpul profit, trebuie să fie responsabile şi să participe la transformarea celor 2.000 de locuri de muncă pierdute în noi posibilităţi. Sigur, acest lucr