Educatoarea Leontina Ghiţ s-a folosit de fondurile europene pentru a reabilita grădiniţa „Dumbrava minunată“. Statutul de ecogrădiniţă este întărit de o seră încălzită, în care copiii învaţă să cultive şi să îngrijească legume şi flori.
„Ştiam încă din copilărie că vreau să devin dascăl. Am intrat la Liceul Pedagogic din Zalău, loc în care dorinţa de a face ceva pentru copiii din satul meu s-a accentuat. Făceam practică la grădiniţele din oraş şi îmi doream şi pentru copiii din satul meu un loc frumos în care să beneficieze de educaţie aleasă”, povesteşte Leontina Ghiţ. Şi-a început cariera didactică la Grădiniţa cu Program Prelungit din Băiţa de sub Codru, un sătuc din judeţul Maramureş. „Era o clădire veche, unde aveam o sală cu pământ pe jos, dotată cu câteva măsuţe şi scăunele. Vara mai mergea, dar iarna era cumplit. Ca să pot încălzi sala, în drum spre grădiniţă adunam lemne de pe unde puteam, aprindeam focul în sobiţa de tuci şi apoi mergeam din casă în casă să aduc copiii la grădiniţă. Toate acestea m-au ambiţionat şi m-au ajutat să trec peste orice obstacol în drumul meu spre realizarea unei grădiniţe cel puţin la fel de frumoase ca şi cele la care îmi făcusem practica pedagogic“, spune cadrul didactic. Cu multă ambiţie şi sârg, în câţiva ani, grădiniţa din sătucul Băiţa de sub Codru a devenit „un mic palat al poveştilor şi întâmplărilor frumoase”.
Director timp de 15 ani
După Revoluţie, Leontina Ghiţ şi-a urmat soţul, ofiţer, la Satu Mare şi a devenit educatoare la Grădinţa „Tricotex“, devenită în anul 2004 „Dumbrava Minunată“, pe care a condus-o timp de 15 ani. Era o clădire veche, mohorâtă, improprie pentru ceea ce Leontina Ghiţ visa să le ofere copiilor din acea zonă. Visele ei au început să devină realitate odată cu posibilitatea accesării fondurilor europene. „Primul proiect l-am accesat în anul 2002. Era vorba despre promovarea educ