Scutul antirachetă care va funcţiona şi la Deveselu este unul "exclusiv defensiv" şi nu este îndreptat către niciun stat. Asigurările vin de la secretarul de stat pentru Afaceri Europene din Ministerul de externe, Bogdan Aurescu şi au fost date în Comisia pentru apărare şi securitate a Adunării Parlamentare NATO. Rusia, Ucraina şi un deputat socialist francez şi-au exprimat rezervele şi criticile legate de amplasarea scutului antirachetă în state europene, inclusiv în România.
În intervenţia sa, Bogdan Aurescu a explicat că Acordul privind instalarea scutului antirachetă la Deveselu defineşte foarte clar termenii de bază, sistem şi facilitate şi stabileşte expres că sistemul poate conţine doar aparatură nenucleară şi nepericuloasă.
Pe de altă parte, vicepreşedintele AP NATO, deputatul Jean Michel Boucheron (reprezentând Partidul Socialist, partid aflat în opoziţie în Franţa) a declarat, în cadrul aceleaşi comisii, că acest sistem de apărare nu serveşte la nimic în ceea ce priveşte securitatea.
“Toţi tehnicienii ştiu că acest sistem lasă să treacă 3 sferturi din rachete", a subliniat deputatul francez. El a mai atras atenţia că sistemul actual va provoca doar agresiune şi că ar putea duce la declanşarea unui război nuclear.
Şi reprezentanţii Rusiei şi ai Ucrainei au formulat critici faţă de amplasarea scutului antirachetă. Un oficial rus l-a întrebat pe Bogdan Aurescu dacă România consideră că sistemul de apărare antirachetă este unul european sau doar o parte a celui american şi dacă România a avut acordul tuturor statelor membre ale NATO pentru semnarea Acordului cu SUA privind scutul.
Secretarul de stat român a replicat că decizia a fost una transparentă iar România a informat Rusia.
La rândul său, reprezentantul Ucrainei la AP NATO a întrebat dacă şi până la ce nivel România s-a consultat cu ţările vecine atunci când a de