Aromaţi şi plini de vitamine şi de minerale, strugurii sunt adevărate arme împotriva bolilor şi a îmbătrânirii. Nici când se transformă în vin nu îşi pierd din calităţi. Ba din contră, se câştigă proprietăţi terapeutice noi dacă în vinul de struguri se adaugă fructe şi plante medicinale.
Cei mai mulţi dintre noi consumă vin numai la ocazii speciale şi se bucură atunci, din plin, de efectul relaxant şi euforizat al acestei băuturi. Dar numeroase studii ştiinţifice arată că vinul din struguri are virtuţi de care nu ar trebui să ne bucurăm doar ocazional, ci cât mai des.
Află ce proprietăţi terapeutice forte au vinurile medicinale
Secretul acestei băuturi constă, în primul rând, în calităţile deosebite ale materiei prime: strugurii. Este demonstrat că strugurii au un conţinut bogat de vitamine (A, B1, B2, B6 şi C), dar şi de minerale precum potasiu, magneziu, fosfor, calciu şi fier, care energizează întregul organism.
Inclusiv seminţele strugurilor conţin substanţe benefice organismului, precum vitaminele E şi F. De aceea, este recomandat să mâncăm strugurii cu tot cu coajă şi cu sâmburi, pentru a beneficia de toate elementele nutritive ale acestora. Sucul de struguri, numit must, păstrează toate aceste calităţi dar nu poate fi conservat foarte mult timp, fiindcă începe să fermenteze destul de rapid. Proprietăţile terapeutice se recâştigă atunci când mustul devine vin.
Câte unul-două pahare pe zi
Conţinutul bogat de nutrienţi şi de antioxidanţi din struguri susţin organismul şi ajută sistemul imunitar să funcţioneze corect. Studiile demonstrează că infecţiile virale şi răcelile sunt mai rare la persoanele care consumă vin, iar fitoterapeuţii recomandă curele cu vin persoanelor vulnerabile, afectate de astenie, de oboseală cronică, de insomnie sau de depresie.
Aceste cure constau, în general, în a bea câte un pahar sau două de vin