De la „scăunele“ cu spătar pentru cartea preferată la mesele ajustabile pentru laptop, suporturile gândite de designeri ca să te ajute la citit sunt pe piaţă cu zecile. Pentru săptămâna aceasta, vă propunem câteva obiecte din categoria celor care te fac să spui „ce bine e acasă“: suporturi pentru lectură.
Sunt, la prima vedere, piese ce trebuie să-şi îndeplinească în primul rând rolul funcţional. Dar asta nu înseamnă că specialiştii în design le-au subestimat capacitatea de a aduce un plus la estetica spaţiului. „Fiecare dintre noi are un ceremonial propriu al lecturii, tabieturi ale acesteia: patul, fotoliul, lumina, ţigara, cafeaua. Înainte de a ne instala în lectură, ne amenajăm un cadru confortabil care să participe la starea de bine a corpului. A citi înseamnă senzorialitate, gesturi, posturi ale corpului, suporturi materiale şi locuri", scria Alexandru Ofrim într-un articol publicat în urmă cu ceva vreme în revista „Dilema veche". Deci suporturile materiale joacă şi ele un rol în ritualul lecturii. Probabil că asta au avut în minte şi designerii care au creat zecile de variante de obiecte care să te ajute să citeşti şi să te relaxezi cocoţat în mijlocul patului, seara, înainte de culcare.
Plastic sau lemn
Cele mai simple piese sunt din plastic, de tip „mâini libere", şi ţin deschise paginile cărţii fără ca tu să mai depui vreun efort. Lor li se adaugă obiecte care susţin volumul tău preferat ca pe un şevalet. De asemenea, există mese colorate ce se pot ajusta în funcţie de poziţia ta şi pot servi, în acelaşi timp, ca suport pentru o ceaşcă de cafea sau un pahar cu apă. Gama de suporturi este mai mult decât variată. Tot aici, în seria de suporturi bune la casa omului, intră şi cele gândite să susţină laptopul, dacă ai de lucru pentru program sau dacă citeşti în format virtual.
Materialele diferă (lemn neşlefuit sau lucios, plastic uşor de